Strona główna

O mnie

Oferta

Projekty

Artykuły

Kontakt

Sposób na kuchnię

25 czerwca 2019

Projekt wymarzonej kuchni warto poprzedzić małymi przygotowaniami, tak aby dopasować ją do siebie i do swojej rodziny, uszyć na miarę można by powiedzieć. Dzięki temu możemy stworzyć miejsce, w którym będziemy czuć się komfortowo i przyjemnie, gdzie intuicyjnie będziemy sięgać po znajdujące się przedmioty, ponieważ będą na wyciągnięcie ręki a przygotowywanie posiłków będzie przebiegać szybko i sprawnie. Spodobało Ci się? Zatem do roboty!

 

1. Spisz listę.

Proponuję zrobić listę rzeczy, które znajdują się w Twojej kuchni i spiżarni. Poniżej dla ułatwienia zamieszczam przykładową listę, możesz ją pobrać i edytować w razie potrzeby: KLIK

 

2. Poznaj strefy kuchenne.

Strefy te powinny znajdować się w następującej kolejności, zgodnie z ruchem wskazówek zegara:

 

• strefa zapasów w tym lodówka:

Ryż makaron, mąka, cukier, kasza. etc.

Kompoty, szparagi, tuńczyk, gulasz, itp.

Konserwy i słoiki.

Chleb, bułki, sucharki, itp.

Produkty śniadaniowe.

Muesli, płatki kukurydziane, marmolada, pasty do kanapek, itp.

Kakao, herbata i kawa rozpuszczalna, w formie ziaren, czy kapsułek.

Napoje przechowywane poza lodówką.

Ketchup, musztarda, różne sosy, itd.

Słone i słodkie przekąski takie jak chipsy, słone paluszki, czekolada i ciastka.

Przetwory – ogórki konserwowe, kompoty, itp.

Nasiona, soczewica, fasola, grzyby, itp.

 

• Strefa przechowywania:

Sztućce codziennego użytku.

Srebrne sztućce i sztućce półmiskowe.

Drobiazgi- Pisaki, nożyczki, karteczki, gumki recepturki, ładowarka do telefonu, itp.

Szklanki różnego rodzaju.

Naczynia codziennego użytku, talerze głębokie, płytkie talerze, na sałatkę, itp.

Filiżanki, kubki i podstawki, itp.

Pojemniki do przechowywania.

Małe miseczki.

Salaterki, pucharki na lody, naczynia na suflet, itp.

Dzbany i dzbanki.

Dekoracje.

Wazony, misy, świeczniki, itp.

Drobne urządzenia elektryczne

Urządzenie do gotowania jajek, rozdrabniacz, wyciskarka do cytryn, ostrzałka do noży.

Urządzenia specjalne: Raclette, fondue, urządzenie do gotowania, piec do pizzy, itp. do użytku na stole.

Ekspres do kawy, czajnik elektryczny, krajalnica, toster, itp.

Pomoc podczas przenoszenia i serwowania- tace etc.

Naczynia do zapiekanek, garnek gliniany, itp.

Puste, szklane pojemniki do przechowywania domowych przetworów.

Kieliszki do wina i szampana, szklanki do piwa, whisky, itp.

Dodatkowe eleganckie talerze, serwis kawowy, itp.

Dzbanek na zieloną herbatę, naczynie na sake, itp.

 

• strefa zmywania:

zlewozmywak, zmywarka, kosz na odpadki

Ściereczki do czyszczenia, gąbki do naczyń, szczotki do czyszczenia butelek, itp.

Środek do czyszczenia na bazie octu, środek do szorowania, uniwersalny środek do czyszczenia, środek do usuwania tłuszczu, do mycia w zlewie i zmywarce – w płynie, proszku lub w formie tabletek.

Kosz na śmieci na surowce wtórne i sortowanie odpadów.

Ściereczki do czyszczenia i ściereczki do rąk.

Papierowe ręczniki do czyszczenia, do bieżącego użytku i zapas.

Worki z tworzywa, różne wielkości.

Torby na zakupy- materiałowe, papierowe i z tworzywa do wielokrotnego użytku.

Miotła, odkurzacz, mop, zmiotka, różne przybory do sprzątania.

Ociekacze.

W tej strefie mamy zlewozmywak, zmywarkę a także czasem pralkę.

 

• strefa przygotowywania:

blat roboczy, przyprawy, deski, mikser, miski.

Sztućce robocze - noże, trzepaczka, obieraczki do warzyw, nożyczki kuchenne, itp.

Tarki, wyciskarka do cytryn, nóż do pizzy, mikser, blender, itp.

Folia aluminiowa i spożywcza, woreczki do zamrażania, itd.

Przyprawy w torebkach, pojemnikach.

Otwarte opakowania produktów: mąka, cukier, kasza manna, fasola, soczewica, makaron, ryż, itp. Różnej wielkości butelki.

Deski do krojenia z różnych materiałów, w różnych wielkościach i kształtach.

Różne miski i sitka, waga kuchenna, moździerz, itp.

Robot kuchenny i akcesoria, urządzenie do pieczenia chleba, itp.

 

• strefa gotowania:

kuchenka, piekarnik, mikrofala, garnki,

Sztućce do gotowania: łopatka do przewracania mięsa, łyżka do gotowania, łyżka do zupy, widelec do ryb, trzepaczka, itp.

Różnej wielkości garnki i patelnie z lub bez przykrywki.

Garnki gliniane, garnek do gotowania na parze, różne garnki specjalne itp. do użytku na płycie do gotowania.

Rzymski garnek, formy do zapiekanek, brytfanna do kurczaka, itp. do użytku w piekarniku. Prostokątna forma do pieczenia, forma do pieczenia babki, blacha na muffiny, różne formy specjalne, itp.

Blachy do pieczenia i akcesoria do piekarnika.

Wałek do ciasta, foremki do ciastek, worek do wyciskania, papier do pieczenia, itp.

Mieszanki do pieczenia, różne rodzaje cukru, dekoracje, budyń w proszku, itp.

Książki kucharskie, książki z przepisami na wypieki, instrukcje do urządzeń elektrycznych, itp.

W tej strefie powinna znaleźć się płyta grzewcza.

 

3. Odkryj zasadę trójkąta roboczego.

Trójkąt roboczy to zasada, wg której rozmieszczamy najważniejsze elementy kuchenne tj. lodówkę, zlew i kuchenkę czy też piekarnik w odpowiedniej odległości. Osobiście jestem zdania iż piekarnik, z którego nie korzystamy tak często jak z płyty grzewczej nie musi być ustawiony ściśle wg poniższych zasad i może być nieco bardziej oddalony.

 

Jeśli posiadasz wyspę zachowaj minimalny odstęp 90 cm pomiędzy ciągiem szafek a wyspą, przy 100 cm będziesz się jednak czuł bardziej swobodnie, jeśli wielkość kuchni pozwala to najlepsza wg zasad ergonomii jest odległość 120 cm.

Należy zaplanować wystarczająco duży blat roboczy (min. 90 cm). W najlepszym układzie powinien znajdować się między zlewozmywakiem i płytą kuchenną.

 

4. Przygotuj projekt.

Dobry projektant wnętrz rozrysuje Twoją kuchnię z podziałem na strefy a wtedy Ty, w oparciu o swoją prywatną listę będziesz mógł na kartce papieru przydzielić do każdej szafki i szuflady konkretne produkty i akcesoria.

Z tak przygotowanym planem możesz już wybrać się wraz ze swoim projektantem na jazdę próbną kuchni. KLIK

Tam, poustawiasz ruchome meble w kształt swojej kuchni, przymierzysz czy wszystko pasuje i czy każda rzecz faktycznie jest w najlepszym dla Ciebie miejscu. Doradcy z firmy Blum podpowiedzą co jeszcze można udoskonalić. To bardzo ciekawe i owocne doświadczenie.

 

Życzę powodzenia w tworzeniu wymarzonej kuchni!

 

Inne artykuły

02 listopada 2021
22 marca 2021

Inne nieruchomości

04 kwietnia 2024
04 kwietnia 2024
05 marca 2024

Copyright © 2017-2024 Magdalena Malinowska

Designed by Photo & Design

MEDIA

ADRES

KONTAKT